BİLİM ADAMLARI HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

BİLİM ADAMLARI HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ
REKLAM ALANI

 

Bu yazının konusunu, dünyanın en büyük bilim adamlarından bazılarının yaşamları ve eserleri oluşturuyor. Bilim adamlarının hikayesi kitap, gökle ilgili en eski gözlemlerden, çağdaş evren kuramlarına dek uzanıyor. Kapsamlı bir bilim tarihi değil, ama çağlar boyu insanların yaşamları üzerinde son derece etkili olmuş atılımları ve buluşları ayrıntılı olarak anlatıyor.

BİLİM ADAMI KİMDİR?

Bilim adamları, dünya ve onun işleyişi hakkında bilgi toplayan insanlardır. Bunu yapmak için sorular sorar, ardından gözlem ve deneyi kullanarak, bu soruları yanıtlamaya çalışırlar. Bugün bir çok farklı dalda çalışan bilim adamı vardır, ama 200 yıl öncesine kadar insanlar bilim dalları arasında bir ayrım yapmıyordu. Aslında, “bilim adamı” sözü de 1830’dan önce kullanılmıyordu.

BİLİM NASIL BAŞLADI?

Bilim, yaşamı sürdürme ihtiyacının ortaya çıkardığı bir bilgi arayışı olarak başladı. Örneğin, ilk avcılar avladıkları hayvanların alışkanlıklarını ve türlerini incelediler. Bitkilerle otların yiyecek ve ilaç olarak yararlarını keşfettiler. Maden ve mineral gibi doğal maddelerden nasıl yararlanabileceklerini bulmaya çalıştılar. İnsanlar, ellerindeki bu malzemelerle deneyler yaparak yaşamlarının niteliğini arttıracak yollar geliştirdiler.
Bugün sıradan saydığımız bir çok şey için, rahat bir yaşam, sağlık, eğlence için bilime ihtiyacımız var. Bu yazımız, bu bilimler gelişmeleri olanaklı kılan insanların birçoğunu konu ediyor.

SINIRLARIN GENİŞLEMESİ

Bilginin sınırları hep genişler; bir çağın doğruları çoğu zaman sonraki çağın insanları tarafından sorgulanır. Bugün bilim adamları, kuramlarının gelecekte değişikliğe uğrayabileceğini genellikle kabul ederler. Yani icatlar ve yeni buluşlar, dünyaya bakış açımızı da etkiler. Örneğin, birçok 15. yüzyıl Avrupalısı göğün, Dünya’nın çevresindeki yıldızlarla gezegenleri taşıyan kristal kürelerden meydana geldiğine inanıyordu. Fakat teleskopun icadının olanaklı kıldığı buluşlar, insanları bu fikri bir tarafa bırakmaya itti. Evreni, önceleri düşündüklerinden daha geniş olarak tasarlamaya başladılar. Bu da insanların, evrendeki yerleriyle ilgili fikirlerini değiştirdi.

TARİHSEL SIRALAMA

Tarihsel bir sıra izlenmiş olan bu yazımız, en eski bilimsel düşüncelerle ve eski dünyada kullanılan tıp sanatlarıyla başlıyor. Ardından Ortaçağ Arap düşünürleri ve bu düşünürlerin, klasik bilgilerin korunup geliştirilmesinde ve Rönesans Avrupasına aktarılmasında oynadıkları önemli rol gözden geçiriliyor. Bu noktadan sonra bu yazımız, bilimin, bugün bildiğimiz dallara adım adım ayrılışı yönündeki gelişimini gözler önüne seriyor. Bilimle din arasındaki değişen ilişkiler, ilk başlarda birçok bilim adamının karşı karşıya kaldığı güçlükler irdeleniyor. Yazımızda, bilim kurumlarıyla ve bilim kadınlarının çok önemli, ama küçümsenen rolleriyle ilgili yazılarda bulunuyor.

TARİHLER

İsa’nın doğumundan önceye rastlayan tarihler M.Ö., İsa’nın doğumundan biraz sonraya rastlayan tarihler ise, M.S. harfleriyle gösterildi. Kimi tarihlerin başında “C” kısaltması göreceksiniz. Bu, “dolaylarında, yaklaşık” anlamına gelen Latince circa sözcüğünü temsil eden bir kısaltmadır. Tarihçiler onu, bir olayın tam olarak ne zaman meydana geldiğini bilmediklerinde kullanırlar.

*Hadi gelin hep beraber sitemizde bilim adına ne gibi işler yapılmış, sayfa sayfa madde madde konu başlıklarıyla okuyup öğrenelim….

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ